Jeg har længe gået og spekuleret på
hvad teknologien gør for os som mennesker, både hvad angår det sociale men også
på det personlige plan. Hvad er det, som får os ”misbrugere” til at sidde på Facebook
eller hive vores mobil op af lommen for at tage et billede af os selv og sende
det til vennerne. Vi kunne bruge tiden på en masse andet konstruktivt - på at
udvikle os selv.
Jeg er som person meget interesseret og åben overfor den nye teknologi, men jeg synes, at den er i gang med at tage en for stor drejning. I denne uge har jeg gået og overvejet, om jeg bruger for meget tid på alt det her elektroniske udstyr. Dette udstyr som er med til, at distancerer os fra vores omverden.
Jeg er som person meget interesseret og åben overfor den nye teknologi, men jeg synes, at den er i gang med at tage en for stor drejning. I denne uge har jeg gået og overvejet, om jeg bruger for meget tid på alt det her elektroniske udstyr. Dette udstyr som er med til, at distancerer os fra vores omverden.
Vi sidder i gennemsnit ved computeren i 6 timer i skolen. Jeg ved ikke med jer, men udover det bruger jeg nok også mellem 1-3 timer på lektier og afleveringer om dagen. Jeg vil gætte på, at mange af jer også bruger jeres computer her, har et tv stående tændt eller mobilen liggende lige i nærheden.
Som om det ikke var nok med det? Åbenbart ikke. Jeg bruger nok i gennemsnit en time på at sidde at surfe osv. Hvad kan jeg som person få ud af det?. Jeg tror ikke det er meget andet end et mere distanceret forhold til samfundet. Hvis vi antager, at jeg har brugt 3 timer på lektier og så lige en times tid på at surfe osv. så er jeg oppe på 10 timer blot på computeren. Hvornår er der så tid til alt det sociale?. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan den næste generations brug af teknologien bliver. Synes du også, at du bruger for meget tid med hovedet bundet til skærmen?
Jeg tror på, at de bedste erfaringer man får sig gennem livet er dem, som man oplever på egen hånd. Dem som man lære af ved at begive sig ud i det virkelige liv. Det nytter ikke at sidde foran sin egen lille elektroniske verden hele tiden. Som et eksempel på det med erfaringer, kom jeg til at tænke på kørekort.
Nu er jeg i gang med at tage kørekort og for jer som er igennem det tillykke med det J - Som de erfarne bilister som i er ved at blive, ved i vel også at det nytter ikke noget at man lære det teoretiske hvis man ikke kan finde ud af det praktiske. - det samme med "social cyberspace" i forhold til det "virkelige" sociale liv.
Fredag da jeg kom hjem fra skole, troede jeg, at jeg var døden nær. Jeg kom hjem og vidste godt hvad weekenden stod på – afleveringer, lektier og uanede mængder af tid med hovedet gravet i computerskærmen. Jeg tror at vi her vil lære mere, af at være sammen i sociale sammenhænge, eller have et fritidsjob, end denne binding til computeren.
Et eksempel på at teknologien er ved, at tage overhånd er i frikvarterene. I frikvarterene hvor nogle sætter sig ved bordene mens andre spæner ned i kantinen for at købe mad og mobilerne langsomt bliver fisket op af lommen på de resterende, fordi de skal til at "snapchatte". Jeg ved ikke om det kun er mig, som har lagt mærke til det, men der er mange situationer, hvor man fanger sig selv i at fiske min mobil op af lommen. Fisker efter mobilen blot fordi, at man er bange for denne akavede situation, der kan forekomme når man ikke har noget at snakke om. Til familie tamtam i min familie begynder hver en enkelt gæst nu også at sidde med en mobil.
Jeg kan især huske en ting fra, da jeg var lille. Jeg fik altid at vide, at når man så for meget tv, kunne man blive skeløjet. Hvor skeløjet bliver vi så ikke af gymnasietidens massive brug af den digitale verden??J
Hvad skal der ske i fremtiden, hvornår siger man stop til teknologiens udvikling?. Da jeg sad og tænkte på det her spørgsmål, slog det mig at vi allerede har passeret denne grænse. Phillips, Sony og andre førende selskaber indenfor den teknologiske udvikling er allerede i gang med, at lave små solbriller med indbygget tv, gps, mobil osv. Det er ingen til at sætte grænser for hvornår det går for vidt.
Vi skulle jo nødig ende som i romanen ”1984” (af George Orwell), som beskriver det ekstreme overvågningssamfund. Heldigvis tror jeg nu, at det ender med at det er det sociale som sejrer - hvad tror du?
Anders
Broager Gregersen