onsdag den 30. oktober 2013

Et nyt syn på en epokegørende periode

Det Moderne Gennembrud er vel for mange bare en litteraturhistorisk periode, men for mig er det anderledes. Efter at have læst Nattevagt af Henrik Pontoppidan har jeg fået et lidt andet syn på hvad denne periode egentlig indebærer. Romanen får læseren til at føle han er medvirkende i samtidens diskussioner og læseren bliver derfor nysgerrig efter at vide mere om denne epokegørende periode i danske litteratur. 

H.P. besidder en enestående evne, som gør ham i stand til, at placere sig uden for den tid han lever i. Det er gennemgående egenskab der præger hans værker og gør dem unikke. Den kommer også til udtryk i romanen Nattevagt. Han forsøger at anskue verden ud fra et objektivt synspunkt. Han formår dog stadig, trods hans objektivitet, at give læseren en følelse af nærvær. Han benytter sig af at fremstå så realistisk som mulig. Med hans mange beskrivende billeder sætter han læserens tanker i gang og man kan efter at have læst romanen, sidde i mange timer og fundere over det læste. I romanen skildres forholdet mellem mand og kvinde, de politiske holdninger og udviklinger bliver lagt op til diskussion og samfundets kummerlige forhold iscenesættes.

Det som især gør denne roman til både et fantastisk og samtidig underholdende værk at læse, er måden H. P. er i stand til at inddrage den politiske udvikling der foregik i Danmark i samtiden gennem en implicit fortællersynsvinkel. Samtidig inddrager han også historiske begivenheder og løbende igennem romanen dannes der en kritik, af de samfundsforhold som præger befolkningen. 

Som så mange andre kunstenere, forsøger H.P. at præge en bestemt samfundsgruppe eller fremme et bestemt budskab gennem sit værk. H. P. forsøger vha. hovedpersonernes iagttagelser og deres måde at agere på at skabe en masse diskuterende problemstillinger for læseren. Problemstillinger som de intellektuelle derefter kan diskutere. Han forsøger samtidig også at præge den politik der føres i Danmark under Det Moderne Gennembrud. De mange billeder der beskrives af samfundet og de skildringer der dannes igennem romanen, ligger sig tæt til et af kernebegreberne for Det Moderne Gennembrud nemlig om at litteraturen skal diskutere (helst om det samfundsmæssige eller forholdet mellem manden og kvinden).

Romanen rummer adskillige elementer, som kan fortolkes på mange forskellige måder alt efter hvordan, man lige griber analysen an og Nattevagt kan sagtens genlæses. Dog er der det er minus ved romanen. I takt med at det er en implicit og alvidende 3. Persons fortæller og H.P i sine værker har en tendens at lade fortælleren medvirke og kommentere så lidt så muligt, bliver den derfor en smule svær at forstå.     

Romanen handler om Jørgen og Ursula som lige er blevet gift. De stammer fra hver deres samfundsgruppe og er begge stærkt præget af deres politiske standpunkt. Jørgen er vokset op i det jyske. Hans opvækst er præget af de kummerlige forhold han boede under samt hans fars stærke holdninger, som har påvirket Jørgen mod en stærk venstreorienterede retning. Ursula, som er Jørgens hustru, er derimod vokset op i et stærkt konservativ familie hvor bevarelse af traditionerne var vigtige for familieforholdet.    

Nattevagt handler bl.a om umuligheden for at ændre standpunkt, når man hver især er vokset op med sin egen families politiske holdninger. Jeg syntes, Nattevagt på mange måder giver et fantastisk billede på samfundet i Det Moderne Gennembrud og er helt klar værd at læse, for at få forståelse for hvordan vores samfund har ændret sig gennem litterære perioder. Ændringerne ses både hvad angår det politiske men også i forholdet blandt mænd og kvinder.   

- Anders Gregersen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar