søndag den 26. januar 2014

Fremmede Takter

Palmer. Store, lange blade der vifter i en vind af stærke krydderier. Tunge dufte der brænder på tungen. Sjove syngende sprog talt med dybe brune øjne. Mærkelige toner og rytmer. Fødder der stamper i jorden i ukendte taktarter. Hænder der griber ud og byder op til fremmed dans. Har du danset før? Alting bobler, du sitrer og det hele kulminerer i en eksplosion af farver og følelser... Er det sådan den føltes? Den fremmede eksotiske kærlighed, som Georg oplever i Romanen "De Frifarvede" af Henrik Hertz. Georg er søn af plantageejeren Fru Graves. Fru Graves er en yderst bestemt dame, der med urokkelig viljestyrke hader mulatter eller frifarvede, som de også kaldes. Det er hendes store skam, at hun igennem sin svogerens giftemål, er beslægtet med dem. Derfor er det ingen overraskelse, at Georg ikke tør indrømme forholdet til sin mulatter kusine Marguerite Hoquesville for moderen. Hun finder i mellemtiden ud af hans fascination af kusinen, og sender ham på en forretningsrejse rundt i Europa. Mens han er afsted, arrangerer hun et ægteskab mellem Georg og det gode parti Heloise Carstensen. De mødes i Norge, hvor moderen bringer dem sammen. Georg bliver hurtigt forelsket i Heloise, og snart har han glemt alt om sine løfter til Marguerite. De to bliver forlovet, men inden brylluppet holdes bliver Georg opsøgt af Arthur Hoquesville, Marguerites bror. Denne beretter at Marguerite har født Georg en søn, og at de opholder sig på en gård tæt ved. Georg smider alt, hvad han har i hænderne og følger med Arthur. I det øjeblik han ser Marguerite, dukker hans gamle følelser op til overfladen. Han fortæller Fru Graves, at han agter at gift sig med Marguerite, nu da han har gjort hende så stor uret. Fru Graves bliver vred og slår hånden af ham. Georg kan ikke holde til det pres, der rammer ham fra både familien Hoquesville og Fru Graves side. Han bliver sindssyg, men når på sit dødsleje at komme til sig selv. Her gifter han sig med Marguerite, og de lever sammen indtil George dør nogle dage efter. Arthur Hoquesville gifter sig med Heloise Carlsen, og Fru Graves flytter tilbage til sin plantage, der ender med at gå konkurs.


Romanen er skrevet i 1836 af Henrik Hertz. Dette placerer den litteraturhistorisk i romantismen. Her passer den godt ind, da den arbejder med begrebet "den svimlende lykke". Georg må igennem meget inden han opdager at hans kærlighed til Marguerite, er det vigtigste af alt. Han ender med at have dette øjeblik af svimlende lykke inden han dør. Herudover arbejder man i romantismen med splittelse, der opleves mellem det intellektuelle og det følelsesmæssige. I bogen ser man det i Georgs valg mellem moderens fordomme og hans store kærlighed til Marguerite. Henrik Hertz er en dansk jødisk forfatter og "De Frifarvede" er en af de få romaner, han har skrevet, ellers har han oftest skrevet digte og lystspil. Hertz skriver romanen efter han er hjemvendt fra en udenlandsrejse i 1934, så man kan forstille sig at en del af inspirationen til romanen kommer herfra. Derudover er ligestillingen mellem danskere og mulatter i de dansk vestindiske øer juridisk set sket et par år forinden, så dette er også en mulig inspirationskilde. Henrik Hertz ser positivt på ligestillingen, og det er også tydeligt i romanen. Den måde både den fremmede natur, og bl.a. Arthur Hoquesville beskrives er både positivt og malende. Eks. beskrivelsen af Arthur efter at han har redet Heloise fra en bjørn, "Han var høi og rank og en af de smukkeste mænd hun havde seet." Her beskrives Arthur som en sand helt, derudover er han i bogen en retfærdig og tilgivende person. Arthur er på mange måder beskrivelsen af den ideelle mand.

Fortælleteknikken i romanen er meget atypisk, og ligger overraskende nok på kanten til den Blicherske novelle. Historiens fortæller indleder historien med at fortælle at han har hørt denne som barn af en mand ved navn Junghans, som har været forretningsmand for familien Graves. Allerede her ligner det den Blicherske novelle, idet man kan stille spørgsmålstegn ved fortællerens pålidelighed. Da der er tale om en mundtlig overleveret historie, er den skrevet i datid. Fortælleren er alvidende og kender derfor personernes tanker, dog er det som om at historien betragtes på afstand. Dette ses på side 50 i bogen "Men - af alle disse Planer skulde ikke ret mange gaae i Opfyldelse" en sådan kommentar understreger, at det ikke er muligt, at ændre i det der er sket i fortællingen. Disse træk er præcis nogle, der kendetegner den Blicherske novelle. Selvom romanens handling cirkulerer om de politiske debatter der vedrører slaveri og sortes rettigheder, er det ikke en politisk roman. Fokus er på kærlighedshistorien ikke på politik, og det er igen et træk der også er genkendeligt i Blichers noveller. 

Personerne i Romanen er alle meget stærke. Vi har Georg, der er både privilegeret, stærk og følsom. Vi har hans mor Fru Graves, der har en del af de samme karaktertræk, men hun har ikke en følsom eller tænksom side. Tvært imod, hun er udspekuleret, hadefuld, arbejdsom og utrolig stædig. I romanen optræder hun på mange måder som mand, bl.a. fordi hun har overtaget forretningen efter Hr. Graves død. Fru Graves er i sandhed et billede på en hård og kontant plantageejer. Eks. s. 12 "Hun Herskede i sit Huus og over sine talrige Undergivende med en mands Bestemthed og en Vestindisk Planters Strenghed." Hun er en meget streng dame, men hendes store fejl er, at hun ikke kan ændre sit synspunkt. Til det sidste er hun farstødt af Marguerite og Georgs forhold, hun ændre ikke mening. Dette straffes hun for i slutningen af bogen, idet hun ender med at gå konkurs og afskære sig fra sin familie. Sønnen George lider en anden skæbne, han vinder kærligheden til sidst, selvom han må gå meget igennem for at få den. Som nævnt tidligere, opnå Georg den svimlende lykke, da han dør i armene på Marguerite. Døden er altså for ham ikke en straf, men en sejer idet han vinder kærligheden.

Komposition i romanen er typisk for dannelsesromaner. Vi ser hjemme ude hjemme princippet, Georg starter hjemme hos Marguerite, drager ud på forretningsrejse og til Norge, hvor han også oplever en anden og mere tilbedende kærlighed, som han føler for Heloise. Til sidst ender han igen "hjemme" i Marguerites arme. Han når aldrig tilbage til de vestindiske øer, men idet Marguerites arme er der han hører til, ender han alligevel hjemme. Romanen er altså en dannelsesroman. Dette ses både i romanenes komposition, men også i måden hvorpå man følger Georgs liv fra barn til voksen. Han går fra at være en naiv dreng, der lader sig friste ude i den store verden og lytter til sin mors fordomme. Til at blive en mand, der vælger kærligheden. Ud over Georgs dannelse har vi også en dannelse af Fru Graves eller mangel på samme. I løbet af romanen får Fru Graves flere gange muligheden for at forstå, hvad den virkelige lykke er. Hun er dog for stædig til at acceptere den, og ender med at blive straffet for det. Igennem historien dannes læseren også, da de to modsatrettede dannelser bliver sat op imod hinanden. Roman er derfor uden tvivl en dannelsesroman. Kærlighed eller ensomhed, sådan lyder valget. Dette valg er samtidig to af tematikkerne i romanen, samt mulatter og sortes rettigheder. Alle tre tematikker er noget, man kan relatere til i dag. Selvfølgelig kærlighed, men også den måde fremmede behandles på er relevant i nutidens Danmark. Alt i alt er ”De Frifarvede” en spændende roman, der både belyser nogle af samtidens tematikker og beretter en kærlighedshistorie, der nok altid vil være relevant.

Selv i forskellige taktarter kan toner være ens.
- Ida Bergholdt Jul Christiansen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar