søndag den 30. november 2014

Mad - En virkelig smagsoplevelse eller bare ligegyldige beskrivelser?

Jeg sidder og spiser nogle Gojibær. Jeg ved egentlig ikke om jeg bryder mig om dem. Nogle gange smager de godt, andre gange smager det som, hvis du hældte en teposes indhold ind i din mund uden vand og filter. Jeg spiser dem dog alligevel, men kun på grund af deres sundhed og deres berigelse på antioxidanter, som skulle være så godt for os.   
Mad. Ordet mad ligger godt i munden og er noget langt de fleste forbinder med noget godt.
Mad har i flere århundrede været et symbol på status og overlevelse. Men i dag har det fået en lidt anden betydning end førhen. Ordet mad er et synonym for føde, og føde står for overlevelse og kan tillægges mange betydninger, som f.eks. status, overlevelse, mad som samlingspunkt, noget sensuelt og en oplevelse.
Min første tanke er; ”Hvad! En smagsoplevelse?” Ser du mad som en smagsoplevelse? Det gør jeg i hvert fald ikke. I hvert fald ikke sådan umiddelbart. Tænker mere noget nærmere, at ”det smager godt” eller måske ”WAUW det smager godt” og kan derfor heller ikke undgå, at blive en smule, eller meget imponeret over, hvordan nogle formår, at kunne skrive sider om, hvordan de oplever en bid mad. I dette tilfælde tænkes der på ”Blodige Jordbær” af Kristian Ditlev Jensen. Han formår at skrive a la noget der minder om 4 imponerende sider af hans oplevelse af, hvordan det jordbær, han putter i munden, smager. Hvad nu hvis jeg gav ham et Gojibær?  Og er det egentlig ikke ligemeget, hvordan andre ser og smager mad?

”Jeg bider. Tygger. Lader det rulle rundt i munden. Gnasker lidt. Sutter.” Sådan starter Ditlev sin overdådige smagsoplevelse af et jordbær. At man kan få så meget ud af mad og hvordan det smager er vildt, men alligevel, for det er vel smagen af maden det i sidste ende handler om. Dog har madens betydning ændrede sig meget gennem tiderne, lige fra de slægtsfokuserede sagatider til,  hvad der i dag må minde om, det senmoderne samfund, hvor vi iscenesætter os selv via diverse medier som bl.a. at lægge hvad vi spiser ind på Instagram.

I sagatiden var mad et symbol på status. Hvis du havde meget mad, viste du de andre, at du som mand var stærk, da du derfor kunne lægge et bytte ned og dermed forsørge din slægt. Mad som et statussymbol har altid hængt ved, som at det et must, at der altid skal ost på pizzaen. Sammenligner du f.eks. Mc Donalds-mad med sund mad, du enten får hjemme eller som mad du får på en restaurant, som f.eks. Restaurant Noma, er der et tydeligt skel på, hvad du kan vælge imellem af menuer. Man har tit hørt i medierne, at folk der spiser på Mc Donalds flere gange om ugen, er folk der ikke har råd til mad og siger vel derfor noget om deres status i forhold til det økonomiske. Alligevel kunne man tænke, at det bare kan være, at de der spiser på Mc Donalds, gør det, fordi de godt kan lide deres mad og egentlig ikke har noget med deres økonomiske status at gøre. Hvis du går ind på en fin restaurant, er det garanteret en anden oplevelse man får, end den man får på Mc Donalds. Her vil der nok være lidt mere fokus på, at maden er af lækker kvalitet, fint anrettet og at man netop får en oplevelse. En smagsoplevelse.

Mad er vigtig for menneskets overlevelse og betyder meget for os. Det er noget vi kan lide og er noget der stimulerer vores sult, samt en nydelse. At mad er så vigtigt for os, kommer derfor også til udtryk igennem litteraturen, bl.a. det med at smage, som kommer til udtryk i ”Blodige Jordbær” eller som f.eks. ”Enkle retter, nogle forslag” af Peter Seeberg. Det udtrykkes i Seebergs tekst, at det at spise er dejligt, og at følelsen af at spise er rar. Han snakker herom at alle retter er uforarbejdede af naturen og han beskriver tingene meget konkret. I barokken f.eks. var maden i litteraturen ”tilberedt” på en lidt anden måde, hvor et måltid bliver tillagt mere betydning end det egentlige sanselige, som det gør i 1970’erne. Thomas Kingo har skrevet salmen ”Taksigelsen efter Herrens Nadvere”, hvor der bliver lagt denne merbetydning ned over retten som det religiøse tema. På en eller anden måde, er det vel lidt langt ude, men giver på den anden side også god mening, i hvert fald i forhold til den kristne tro og datidens tanker.

I litteraturen har maden altid haft en plads, enten som et konkret symbol, som f.eks. syndefaldsæblet i historien om Adam og Eva, eller som jordbærret i Ditlevs tekst, hvor jordbærret er symbolet for Ditlevs kone som begik selvmord. Dog kunne jordbærret vel også forstås mere konkret, og dermed kunne være en oplevelse om, hvordan han smager et jordbær helt generelt og ned til mindste detalje.

Så uden man måske tænker over det, så optræder mad i en del litteratur og tillægges en egentligere dybere mening end som sådan, men det kommer også an på, hvordan man læser teksten. Mads egentlige betydning kan også ses i metaforer, såkaldte spisemetafoer, som er noget vi tit bruger i daglig tale, f.eks .”Jeg skal fordøje mine tanker” eller ”Den scene giver mig noget at tygge på”.
Som at mad kan forbindes med noget konkret eller som noget religiøst, kan det også tillægges en mere seksuel betydning. Det er nok noget de fleste også kan relatere til. Der har egentligt altid ligget denne erotik i mad, som at manden kan forføre en kvinde med en middag, og at man bare generelt, tillægger maden noget, der har med det seksuelle at gøre, som f.eks. i  Bjørnvigs, ’ Morgenmørke’ fra 2007, eller sushi som ofte forbindes med noget sensuelt, i hvert fald set i forhold til at spise en sillemad.        

Som maden har ramt litteraturens mave, har den også ramt kunstens. I barokken er maden symbolet for forgængelighed og forfængelighed. Maden er ligesom mennesker, på den måde, at det ikke varer evigt. Derfor får maden i barokken tillagt denne betydning med, at det vil slippe op eller i sidste ende rådne op og være uspiselig og derfor også minder os om, at vi skal dø. Tanken om maden som et vanitassymbol giver god mening, og ligesom en sæbeboble, vil maden efterhånden forsvinde. Som man bl.a. kan se på billedet af Jan Steen, ”Den tøjleløse husstand”, viser maden dette statussymbol, hvor de sidder og har frugt og kød samtidig med at en tigger tigger gennem vinduet. Maden bliver også, i dette billede, tillagt betydningen af, at det på et eller andet tidspunkt slipper op og dermed også deres rigdom og vil så i sidste ende, ende på gaden i fattigdom.å ti﷽﷽﷽﷽﷽﷽ver også i dette billede tillagt betydningen af det på et eller andet tidspunkt slipper op og dermed og deres rigdom o Eller som et andet barokbillede, billedet af Juan Cotan, ”Kvæde, kål, melon og agurk.” Her tillægges selve den individuelle frugt eller grønsag en betydning ud fra deres udseende, som bladene på kålen der skal symbolisere, at man i ungdommen skal udfolde sig. Her bliver billedet i sin helhed til billede på hvert livsstadie i et liv, et vanitassymbol, da vi til sidst ender med at blive gamle, og billedet husker os derfor på at vi er forgængelige.          

Men hvorfor skriver vi om mad, for det er vel på sin vis, på en eller anden måde, ligegyldigt. Maden bliver tillagt en større betydning i et større billede. Det handler vel ligeså meget også om, hvad man synes om mad individuelt. Nogle mennesker, som f.eks. kokke, elsker jo mad, og kan derfor, ligesom Ditlev, få en så voldsom oplevelse ud af noget der er så konkret og egentligt kun burde smage af en ting, jordbær. Men igen, vi smager vel også forskelligt. Nogle kan godt lide smagen af jordbær andre kan ikke. Og sådan er det vel også i litteraturen. Hver person har sin mening til mad og det er måske også derfor, at maden har så mange betydninger, men det skiller sig vel heller ikke fra alt muligt andet, eller gør det?

På den ene side er det vel ligemeget og uden mere betydning at læse om, hvad en anden person synes om smagen af f.eks. et jordbær, men på den anden side kan der ligge en dybere mening, som bl.a. ses i litteraturen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar